Halászlé (Kökény lászlóné)
Hozzávalók:
- 2 kg ponty
- 1 kg törpeharcsa
- 3 ek napraforgóolaj
- 2 nagyméretű vöröshagyma
- 1-1 nagyobb paprika és paradicsom
- só ízlés szerint
- 2 kk csípős fűszerpaprika
- 8 db halászlékocka
- 4 liter víz
Előkészítés:
A halat pikkelyezzük, tisztítjuk és filézzük, majd a húsát kockázzuk.
A fej- és farokrészt meghagyjuk, – úgy, hogy egy kevés hús maradjon rajta. A hagymát, paprikát és paradicsomot kockázzuk.
Alaplé készítése:
A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paprika- és paradicsomkockákat – aki szereti, egy kevés csípős fűszerpaprikát is adhat mellé, majd a hozzávalókat pár percig tovább pároljuk.
Ekkor adjuk mellé a hal fej és farok részeit, illetve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Mellétesszük a magyaros halászlékockákat, és közepes lángon (éppen csak forrjon) kb. 40-45 perc alatt puhára főzzük az alapanyagokat.
A főtt halrészekről leszedjük az értékes húst, majd a zöldségekkel és egy kevés lével együtt átpasszírozzuk az egészet. Arra figyeljünk, hogy ne maradjon szálka a sűrítményben, amiből kb. 3 liternyire lesz szükségünk, ezért adjunk még hozzá vizet, ha szükséges!
Halászlé készítése
Az alaplevet a bográcsba öntjük, hozzáadjuk a filézett, darabolt halat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kb. fél óra alatt puhára főzzük. Közben a levest ízesítjük, ehhez további magyaros halászlékockákat és csípős paprikát tehetünk.
Tálalás
A halászlevet még forrón tálaljuk, adjunk mellé vastagon szelt friss fehér kenyeret és ízlés szerint karikára vágott zöld, csípős hegyes paprikát.
Töltött káposzta (Marsi Jánosné)
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 közepes db káposztalevél (savanyú)
- 0.5 kg darált sertéshús
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg kolbász
- 1 közepes db vöröshagyma
- 20 dkg rizs (főtt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 5 db babérlevél
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 ek sertészsír
- 2 l víz (kb.)
- só ízlés szerint
Elkészítés
A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.
Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük. Plusz belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozzuk, közben 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.
A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta. Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé. Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg.
Amennyiben maradna a töltelékünkből, amit már nem tudunk betekerni a káposztalevélbe. Azokból csináljunk gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.
Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát. Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.
Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is.
Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt!
Sütőtökös túrós torta (Rába Ildikó Mariann)
Hozzávalók:
- 25 dkg tojás-, glutén- és cukormentes keksz
- 5 dkg kókuszzsír
- 35 dkg zsírszegény laktózmentes túró
- 3 evőkanál nyírfacukor (porcukor)
- 1,5 kg sütőtök
- 2 dl laktómentes habtejszín
- 25 dkg laktózmentes mascarpone
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítom, majd kockákra vágva felteszem főni, és addig hagyom, amíg villával összetörhetővé válnak a darabok.
A főzési idő alatt elkészítem a torta többi részét: 25 dkg kekszet darabosra török, majd 15 dkg kekszdarát elkeverek 5 dkg felolvasztott kókuszzsírral, amit egy 20 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma aljára egyengetek szét. Ezt beteszem a hűtőbe, hogy dermedjen.
Ezután elkészítem a túrós réteghez a krémet: 35 dkg túrót elkeverek 25 dkg mascarponéval, amit 2 evőkanálnyi nyírfacukorral édesítek. Ezt is beteszem a hűtőbe a torta összeállításáig.
Amikor megfőtt a sütőtök, leszűröm, majd villával darabosra töröm. A sütőtökkrémbe belekeverek 10 dkg kekszmorzsát. A sütötökkrém kihűlése után pedig összeállítom a tortát.
A tortaformában levő kekszdarára ráhalmozom a sütőtökös krém felét, amit elsimítok, majd ugyanígy teszek a túrós réteggel, amit szintén elegyengetek. Erre kerül a sütőtökös krém másik fele.
Amikor ezt is elsimítottam a formában, beteszem az elkészített tortát a hűtőbe.
Tálalás előtt habot készítek – tejszínből, illetve egy evőkanálnyi nyírfacukor hozzáadásával. Végül ezzel díszítem a tortát vagy ízlés szerint, a habtejszínhalmok a tortaszeletek mellé is kínálhatók.
Elkészítési idő: Kb. 60 perc
Szilvás-diós lepény (Zátonyi Lászlóné)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 rúd vanília
- fél citrom héja
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 50 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 1 kk fahéj
- dió a szóráshoz
Elkészítése:
A szitált lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, vaníliával, citromhéjjal, és a morzsolt vajjal.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztőt, a tejet, majd tésztát dagasztunk.
Fél órát pihenni hagyjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük.
A magozott szilvát cukorral és fahéjjal keverjük, majd rápakoljuk a tésztára, és újabb 10 perc pihentetés után sütőbe tesszük.
35 percig 180 fokon sütjük, majd a tetejét vaníliás cukorral, illetve dióval díszíthetjük.
(EM)